familiehunden

Vær tålmodig

For å få en god familie hund, må man legge ned litt jobb og trening. En familie hund har mange oppgaver som den skal lære seg. Den skal komme når du roper på den, den skal ikke bjeffe, ikke tigge ved bodet, den skal hilse pent på alle mennesker og dyr, den skal gå pent i bånd osv. 

Vi ønsker en familie hund som skal oppføre seg pent og være glad og lykkelig og sosial og koselig mot alle den møter. For at man skal få til dette, må man være tålmodig. Tenk på at en valp skal igjennom like mange utviklingsfaser som et menneske, men ti ganger så fort. Og den aller aller viktigste innlæringsfasen er mens hunden er valp.

Er man tålmodig og flink fra begynnelsen av, slipper man tunge stunder med forsøk på avlæring og dere vil sannsynligvis få mange fine stunder sammen med en lykkelig, leken og lydig hund.

Et godt tips er at alle i familien er enige om hva hunden skal lære. Når man er enige om det, må man bli enige om hvordan man skal gå fram og om hvilke regler som gjelder. Hvis alle i familien bruker forskjellige innlæringsmetoder, kan hunden bli usikker og ha vanskelig for å lære nøyaktig. Derfor er det viktig at man er konsekvent på det dere gjør og at regler er regler uten unntak!

Læring er, kort sagt, å øve på og til slutt mestre noe du i utgangspunktet ikke kunne. Når den nye atferden er innarbeidet, vil en som regel skje automatisk.

Skal man lykkes med opplæring av hund, er det viktig å ha litt kjennskap til både etologi og læringsteori.

Etologi er læren om dyrenes atferd i deres naturlige miljø, altså instinkter, drifter og motivasjoner. Å vite noe om dette er svært viktig for å få hunden til å samarbeide med deg.

Hvis du ikke vet noe om hvorfor den gjør som den gjør, er det lett for deg som hundeeoer å gjøre feil og ødelegge relasjonen til hunden.

Læring deles inn i 4 faser

1 Innlæring - hvordan hunden blir "forklart" hva den skal gjøre og øver på å greie det.

2 Automatisering - når handlingen er innlært, skjer den etterhvert automatisk.

3 Generalisering - at hunden gjør det samme uavhengig av hvilke omgivelser eller situasjoner den er i. F.eks at den lyder kommandoen "sitt" både hjemme i hagen, på trenings plassen og hos naboen.

4 Opprettholdelse og vedlikehold av atferden, repetisjon. For at hunden skal huske hva den skal gjøre i ulike situasjoner, må den repetere et den har lært, hvis ikke viskes lærdommen sakte, men sikkert bort.

Også hunder lærer av hverandre som rollemodeller når de blir sosialisert med andre hunder, dette kan skje på godt og vondt. Det avhenger av hvilke hunder de har kontakt med. Stabilde, voksne hunder som hilser på hverandre, kan valper lære av. Hvis valpen gjør feil, får den en reaksjon fra de voksne hundene. Valpen lærer av de voksne hundene hvordan det lønner seg å opptre og hva som straffer seg.

Så i prinsippet lærer hunder hundeferdighter av andre hunder, men de lærer ikke det de trenger å lære for å bli sosialisert inn i et menneskesmfunn. Det må vi mennesker lære dem.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

22.06 | 12:26

Hei Anita.
Ta gjerne kontakt med meg på mail kenneloxzar@gmail.com eller ring meg på 45219249.

Mvh Nina Østli.

...
17.06 | 18:01

Hei vi ønsker oss en Yorkshire tispe. Vi har ei tispe på 7 år og Vi elsker rasen. Vi har gått blodspor, spesialsøk og har den med på ski. Håper du kan vurdere

...
14.03 | 22:45

Vil gjerne ha en guttevalp. Har hatt samme rase før og er godt vandt med hund og andre dyr.

...
20.10 | 17:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.

...
Du liker denne siden