Melketenner/permanente tenner.

Valper fødes uten tenner, men allerede etter knappe 2 mnd er alle 28 melketenner på plass.

I 4 mnd alder starter tannfellingen og når valpen er ca 7 mnd gammel har som regel alle de 42 permanente tennene kommet.

Tenner og kjevebein utvikler seg i ujevnt tempo og av og til går ikke alt som det skal. Som for eksempel når valpen ikke feller melketenner før de permanente tennene kommer frem. Dette kan føre til at de permanente tennene kommer skjevt og det kan bli trangt om plassen. Dette gjelder spesielt hundens hjørnetenner. Hvis de ikke faller ut og den nye permanente tannen kommer ved siden av, bør melketannen trekkes. dette er et lite inngrep. Valpen får reise hjem etter oppvåkning fra narkose. Anbefaler litt oppbløtet fôr de første dagene etter at tenner er trekt.

En annen utviklings feil er bittfeil. Et normalt bitt på en hund kalles saksebitt. Da er tennene i overkjeven så vidt over tennene i underkjeven. (6+6 saksebitt) Det betry 6 fortenner, de små som er mellom hjørnetennene i overkjeve og underkjeve. 

Tangbitt er når tennene i overkjeve og underkjeve møtes rett mot hverandre.

Står fortennene i overkjeven tydelig foran fortennene i underkjeven er det overbitt.

Står fortennene i underkjeven foran fortennene i overkjeven kalles det underbitt.

Et annet tannproblem kan være plaque, tannstein, dårlig ånde og løse tenner.

Plaque er et mykt, hvit tannbelegg bestående av spytt, matrester og bakterier. Tannstein er gulhvit eller brunt og består av mineralisert plaque. Begge deler kan forsake betennelse rundt tennene(periodonitt) lommedannelser og betennelser i tannkjøttet.

Grundig tannrens hos veterinæren bør foretas jevnlig (fra 1 til 2 ganger i året) Hos veterinæren blir hunden bedøvet og belegg og tannstein fjernes manuelt eller ved hjelp av ultralyd. Det er viktig at også tannstein innunder tannkjøttet blir fjernet. Til slutt poleres alle tennene med et lett slipemiddel.

Akkurat som mennesker, er hunden avhengig av god munnhygiene for å bevare tennene og tannkjøttet frisk gjennom hele livet.

 

Nyeste kommentarer

22.06 | 10:26

Hei Anita.
Ta gjerne kontakt med meg på mail kenneloxzar@gmail.com eller ring meg på 45219249.

Mvh Nina Østli.

17.06 | 16:01

Hei vi ønsker oss en Yorkshire tispe. Vi har ei tispe på 7 år og Vi elsker rasen. Vi har gått blodspor, spesialsøk og har den med på ski. Håper du kan vurdere

14.03 | 21:45

Vil gjerne ha en guttevalp. Har hatt samme rase før og er godt vandt med hund og andre dyr.

20.10 | 15:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.