Melketenner/permanente tenner.

Valper fødes uten tenner, men allerede etter knappe 2 mnd er alle 28 melketenner på plass.

I 4 mnd alder starter tannfellingen og når valpen er ca 7 mnd gammel har som regel alle de 42 permanente tennene kommet.

Tenner og kjevebein utvikler seg i ujevnt tempo og av og til går ikke alt som det skal. Som for eksempel når valpen ikke feller melketenner før de permanente tennene kommer frem. Dette kan føre til at de permanente tennene kommer skjevt og det kan bli trangt om plassen. Dette gjelder spesielt hundens hjørnetenner. Hvis de ikke faller ut og den nye permanente tannen kommer ved siden av, bør melketannen trekkes. dette er et lite inngrep. Valpen får reise hjem etter oppvåkning fra narkose. Anbefaler litt oppbløtet fôr de første dagene etter at tenner er trekt.

En annen utviklings feil er bittfeil. Et normalt bitt på en hund kalles saksebitt. Da er tennene i overkjeven så vidt over tennene i underkjeven. (6+6 saksebitt) Det betry 6 fortenner, de små som er mellom hjørnetennene i overkjeve og underkjeve. 

Tangbitt er når tennene i overkjeve og underkjeve møtes rett mot hverandre.

Står fortennene i overkjeven tydelig foran fortennene i underkjeven er det overbitt.

Står fortennene i underkjeven foran fortennene i overkjeven kalles det underbitt.

Et annet tannproblem kan være plaque, tannstein, dårlig ånde og løse tenner.

Plaque er et mykt, hvit tannbelegg bestående av spytt, matrester og bakterier. Tannstein er gulhvit eller brunt og består av mineralisert plaque. Begge deler kan forsake betennelse rundt tennene(periodonitt) lommedannelser og betennelser i tannkjøttet.

Grundig tannrens hos veterinæren bør foretas jevnlig (fra 1 til 2 ganger i året) Hos veterinæren blir hunden bedøvet og belegg og tannstein fjernes manuelt eller ved hjelp av ultralyd. Det er viktig at også tannstein innunder tannkjøttet blir fjernet. Til slutt poleres alle tennene med et lett slipemiddel.

Akkurat som mennesker, er hunden avhengig av god munnhygiene for å bevare tennene og tannkjøttet frisk gjennom hele livet.

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.10 | 17:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.

...
20.05 | 20:12

Utrolig fin hjemmeside 😊 Nydelige hunder❤️

...
15.08 | 17:56

Hei. Vi er et stabilt samboerpar midten av 50 årene som ønsker oss et nytt fam.medlem. Har hatt hunder før og savner det veldig. Planlegger dere nye kull snart?

...
21.05 | 20:12

Hei.
Jeg er veldig interessert i å høre om dere har valper til salgs nå.

...
Du liker denne siden