Stell av pels på Yorkshire terrier

Vi starter med pelsstell av valpene fra de er bare noen uker gamle. Ørene skal klippes rene for hår fra de er 4-6 uker gamle ca 1/3 til 1/2 av pelsen på øret klippes bort. Dette gjøres ved hjelp av en liten barbermaskin. Dette skal man fortsette med så lenge hunden lever.

Valper og unge hunder børstes ofte, ikke fordi de er tovete, men for å vende hunden til håndteringen og til det å bli børstet.

Hvis man ikke legger litt ned jobb i pelsstell, mens hunden er ung, kan dette bli en vanskligere jobb når pelsen blir lang og hunden ikke er vant til dette.

Det er viktig at man børster/kammer helt ned til skinnet på valpen/unghunden. Dette for å få med valpepelsen som slipper tak etterhvert som valpen vokser til.

Kommer man ikke helt ned til skinnet, kan det fort bli tover og det lugger og er ubehagelig/vondt for hunden.

Vær også oppmerksom på tover i armhulene og om man bruker sele på hunden, der selen sitt, for her blir det friksjon og pelsen tver seg lett. Så børst ektra godt på disse plassene.

Etterhvert som pelsen vokser, får hunden lang pannelugg. Den kan settes opp med en liten gummistrikk og man kan pynte de med en liten sløyfe om man ønsker det.

Hold pelsen ren ved jevnlige bad. Bruk en mild shampo og balsam. Hunden skal føntørkes og børstes etter bad. Sørg for at luften fra føneren ikke er for varm.

Husk også jevlig kloklipp og klipp av de hårene som vokser mellom poteputene hos hunden. Disse hårene fjernes lett med en liten klippemaskin. Pelse nederst på potene, klippes rundt, som en kattepote. Dette gjøres med en liten saks.

Det finnes bare en vei å gå om man vil pressentere sin Yorkshire terrier i full pels. For å bevare pelsen på best mulig måte må den "pakkes inn" i silke papir. Dette påvirker ikke selve veksten av pelsen, men papiret ivaretar pelsen så den ikke slites eller at hårtuppene brekker av. Papiret hindrer at pelsen tover seg.

Yorkshire terrier er en aktiv hund. Den behøver frisk luft og mosjon for å utvikle seg godt. Med pelsen rullet opp i silkepapir, har hunden mer bevegelsesfrihet. Dette er viktig også for utstillings hunder. Mosjon er viktig for gode bevegelser og for muskelaturen.

Når man begynner å rulle opp pelsen, så er det viktig å vite hvordan man skal gjøre dette. Gjør man denne jobben feil, kan det gjøre mer skade enn nytte.

En Yorkshire terrier med riktig silkepels trenger ca 2 år for å få full lengde på kroppspelsen. Hårene på hode og barter trenger enda lengre tid på å få full lengde, ca 4 år.

Man kan begynne å pakke inn pelsen når hunden er fra ca 1 år. Jeg begynner med å sette opp pelsen på toppen av hode. Så etterhvert setter jeg papilotter i bartene til hunden. Man kan begynne med å sette opp bartene i små gummistrikker, så ikke hunden tygger i stykker bartene sine.

Pakk aldri inn pels som er møkkete. Den skal være ren. Vær nøye med å børste godt gjennom  hele hunden og få bort floker om det skulle være noen.

En utstillingspels bør vaskes ca hver uke til hver 1 dag.

Når man har satt alle papilottene, så se etter at de ikke strammer noe sted. Det skal ikke stramme eller lugge. Har man satt det i for hardt eller det lugger, da vil hunden klø seg og det vil skade pelsen. Pelsen kan ryke rett av.

 

Nyeste kommentarer

22.06 | 10:26

Hei Anita.
Ta gjerne kontakt med meg på mail kenneloxzar@gmail.com eller ring meg på 45219249.

Mvh Nina Østli.

17.06 | 16:01

Hei vi ønsker oss en Yorkshire tispe. Vi har ei tispe på 7 år og Vi elsker rasen. Vi har gått blodspor, spesialsøk og har den med på ski. Håper du kan vurdere

14.03 | 21:45

Vil gjerne ha en guttevalp. Har hatt samme rase før og er godt vandt med hund og andre dyr.

20.10 | 15:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.