Familiehundens oppgaver.

Vær tålmodig.

For å få en god familiehund, må man legge ned litt jobb og trening. En familiehund har mange oppgaver, som den skal lære seg. Den skal komme når du roper på den, den skal ikke bjeffe, ikke tigge ved bordet, den skal hilse pent på alle mennesker og dyr, den skal gå pent i bånd osv. 

Vi ønsker oss en familie hund som skal oppføre seg pent,være glad, lykkelig, sosial og koselig mot alle den møter. For at man skal få til dette må man være tålmodig.

Tenk på at en valp skal igjennom like mange utviklingsfaser som et menneske, men ti ganger så fort og den aller aller viktigste innlæringsfasen er mens hunden er valp.

Er man tålmodig og flink fra begynelsen av, slipper man tunge stunder med forsøk på avlæring og dere vil sannsynligvis få mange fine stunder sammen med en lykkelig, leken og lydig hund.

Et godt tips er at alle i familien er enige om hva hunden skal kunne lære. Når man er enige om det, må man bli enige om hvordan man skal gå fram og om hvilke regler som gjelder. Hvis alle bruker forskjellig innlærings metode, kan hunden bli usikker og ha vanskelig for å lære nøyaktig. Derfor er det viktig at man er konsekvent på det dere gjør og at regler er regler uten unntak!

Læring er - kort sagt - å øve på og til slutt mestre noe du i utgangspunktet ikke kunne. Når den nye atferden er innarbeidet, vil den som regel skje automatisk.

Skal man lykkes med opplæring av hund, er det viktig å ha litt kjennskap til både etologi og læringsteori.

Etologi er læren om dyrenes atrferd i deres naturlige miljø, altså instinkter, drifter og motivasjoner. Å vite noe om dette er svært viktig for å få hunden til å samarbeide med deg.

Hvis du ikke vet noe hvorfor den gjør som den gjør, er det lett for deg som hundeeier å gjøre feil og ødelegge relasjonen til hunden.

Læring deles inn i fire faser

1 Innlæring - Hvordan hunden blir "forklart" hva den skal gjøre å øver på å grei det.

2 Automatisering - Når handlingen er innlært, skjer den etterhvert automatisk.

3 Generalisering - At hunen gjør det samme uavhengig av hvilke omgivelser eller situasjoner den er i  f.eks at den lyder kommandoen "sitt" både på kursplassen , hjemme og hos naboen.

4 Opprettholdelse - Og vedlikehold av atferden, repetisjon. For at hunden skal huske hva den skal gjøre i ulike situasjoner, må den repetere det den har lært, hvis ikke viskes lærdommen sakte, men sikkert ut.

Innlæring er måten læringen skjer på. Det som skiller mennesker fra resten av dyrene, er at vi kan snakke og formidle regler og læring språkelig, mens dyr lærer gjennom dirrekte atferd.

Hunder lærer av hverandre som rolle modeller når de blir sosialisert med andre hunder, dette kan skje på godt å vondt. Det avhenger av hvilke hunder de har kontakt med. 

Stabile voksne hunder som hilser på hverandre, kan valpen lære av. Hvis valpen gjør feil, får den en reaksjon fra de voksne hundene. Valpen lærer av de voksne hundene hvordan det lønner seg å opptre og hva som straffer seg. Så i prinsippet lærer hunder hundeferdigheter av andre hunder, men de lærer ikke det de trenger å lære for å bli sosialisert inn i et menneske samfunn. Det må vi mennesker lære dem.

Nyeste kommentarer

22.06 | 10:26

Hei Anita.
Ta gjerne kontakt med meg på mail kenneloxzar@gmail.com eller ring meg på 45219249.

Mvh Nina Østli.

17.06 | 16:01

Hei vi ønsker oss en Yorkshire tispe. Vi har ei tispe på 7 år og Vi elsker rasen. Vi har gått blodspor, spesialsøk og har den med på ski. Håper du kan vurdere

14.03 | 21:45

Vil gjerne ha en guttevalp. Har hatt samme rase før og er godt vandt med hund og andre dyr.

20.10 | 15:50

Hei lurte på om dere har noen yourk terrier som trenger forvert? Mvh monica olsen.